عیسی زارعپور سال ۱۳۵۹ در اسلامآباد غرب، کرمانشاه به دنیا آمد. او کارشناسی خود را در رشته مهندسی کامپیوتر از دانشگاه رازی و کارشناسی ارشد خود را در رشته مهندسی کامپیوتر- نرمافزار از دانشگاه صنعتی شریف دریافت کرد و نهایتا دوره دکتری خود را در دانشکده علوم و مهندسی کامپیوتر دانشگاه نیو ساوت ولز، استرالیا گذراند.
در شهریورماه ۱۴۰۰ نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به صلاحیت وزرای کابینه سیزدهم به تصدی عیسی زارعپور به عنوان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات رای مثبت دادند. عیسی زارعپور با رای ۲۵۶ موافق، ۱۷ رای مخالف و ۱۰ رای ممتنع به عنوان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات انتخاب شد.
با گذشت یک سال و نیم از سکانداری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات توسط عیسی زارع پور و به بهانه آغاز سال 1402 با دستاندرکاران ماهنامه نسل چهارم پای صحبتهای وزیر ارتباطات نشستیم و او با حوصله به سوالات تخصصی این رسانه تخصصی پاسخ داد. جا دارد که از دکتر محمد احسان خرامید، مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی وزارت ارتباطات و سرکار خانم فردخت شاه حسینی، رئیس اداره ارتباط با رسانههای روابط عمومی وزارت ارتباطات به جهت هماهنگی و همراهی برای انجام این گفتوگو تشکر داشته باشیم.
سرعت دسترسی به اینترنت ثابت با فیبرنوری 80 تا 90 برابر میشود
دکتر عیسی زارع پور، در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار ماهنامه نسل چهارم پیرامون گلایههاى کاربران از کیفیت و سرعت اینترنت ثابت علىرغم تلاش ها براى بهبود کیفیت اینترنت و روند کند پیشرفت پروژه فیبرنورى، توضیح داد: عدم توسعه اینترنت ثابت ریشهای 10 ساله دارد. تا پیش از این، تنها بازیگر حوزه توسعه ارتباطات ثابت، شرکت مخابرات ایران بود که هم زیرساختهای آن فرسوده شده و هم مشکلاتی طی این سال ها داشته است؛ از عدم افزایش تعرفه گرفته تا مشکلات مدیریتی که در این شرکت وجود داشته است و عملا اگر میخواستیم به شرکت مخابرات ایران تکیه کنیم، برای توسعه ارتباطات ثابت، درب بر همان پاشنهای میچرخید که در این 10 سال چرخیده بود.
طی سال 1401 بیش از 2.5 میلیون خانوار تحت پوشش فیبرنوری قرار گرفتند
وی ادامه داد: از ابتدای کار، طرحی را تدوین کردیم که مبتنی بر فناوری چند دهه آینده بود که همان فیبرنوری است تا بتوانیم مشکلات ریشهای را حل کنیم. از اسفندماه 1400 پروژه را شروع کردیم و هدف گذاری این بود که برای 80 درصد خانوارها و کسب و کارها، اینترنت مبتنی بر فیبرنوری را فراهم کنیم. این پروژه در 11 استان و 46 شهر شروع شده است و با سرعت هم پیش می رود. سال 1401 هدف گذاری ما تحت پوشش قرار دادن 4 تا 5 میلیون خانوار بود که 2.5 میلیون خانوار محقق شد و دلایل گوناگونی هم داشت، اما موانع برطرف شده اند و در سال 1402 این پروژه شتاب می گیرد و هدف ما این است که این 2.5 میلیون خانوار را به 10 میلیون برسانیم.
زارع پور گفت: سال 1402 سالی پر رونق برای این کار خواهد بود. همانطور که مستحضرید دولت هشت واحد درصد از درآمدهای خود از اپراتور همراه را برای این کار اختصاص داده است. علاوه بر شرکت مخابرات ایران که هنوز وارد اجرای این پروژه نشده است، بازیگران دیگر که 9 اپراتور FCP هستند و ایرانسل، وارد کار شده اند و در 11 استان در حال اجرای پروژه هستند و برخی از این استانها 100 درصد تحت پوشش قرار گرفتهاند، یعنی فیبر تا 200 الی 300 متری خانهها رفته باشد. اگر خانواری درخواست کرد اپراتور مکلف است ظرف یک ماه درخواست مشترک را محقق کند و در این صورت است که یارانه ای که دولت در نظر گرفته به آن اپراتور تعلق می گیرد.
سرعت اینترنت فیبرنوری 80 تا 90 برابر سرعتی است که مردم از ADSL دریافت میکنند
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: دولت برای پوشش در مراکز استان غیر از هشت کلانشهر، 500 هزار تومان، برای شهرهای خارج از مراکز استان یک میلیون و 200 هزار تومان و برای اتصال نیز 2 میلیون تومان یارانه برای اپراتورها در نظر گرفته است و اینگونه می توان گفت که بخش عظیمی از بودجه این کار را دولت تقبل کرده است تا زیرساخت را برای مردم عزیزمان فراهم کنند. سرعتی که ما تست گرفتیم از 400 تا 500 مگابیت بر ثانیه است تا 800 یا 900 مگابیت بر ثانیه که 80 تا 90 برابر سرعتی که مردم از ADSL که شرکت های ارائه دهنده می دهند دریافت می کنند.
زارع پور در ادامه گفت: آرزوی ما این است که بتوانیم تا پایان دولت، این سرعت را فراهم کنیم که البته کار سختی است. روند اجرای این پروژه در کشورهایی با گستره جغرافیایی و جمعیت شبیه ما، حدود هشت سال طول کشیده و سرمایه گذاری های بسیار کلانی هم برای اجرا در نظر گرفته اند، اما اراده دولت این است که این پروژه را تمام کند. در سایت www.iranfttx.ir هم می توانید مشاهده کنید که البته آمارها با یک ماه تاخیر است و به تفکیک محل سکونت قابل ملاحظه است.
وزیر ارتباطات با اشاره به روند اجرای پروژه فیبرنوری در مناطق مختلف کشور، گفت: در این پروژه روند کار به این صورت است که باید خیابانها کنده شوند و با ارگانهای مختلف همچون استانداری، فرمانداری، شهرداری و غیره هماهنگی انجام شود که این توافقات و هماهنگی ها در سطح کلان صورت گرفته است؛ هم در قانون بودجه 1401 و هم 1402 و هم در قانون برنامه هفتم توسعه که در حال تدوین است، تمام دستگاه ها مکلف هستند که در اجرای این پروژه با وزارت ارتباطات همکاری کنند.
زارع پور ادامه داد: به عنوان مثال سه استان مازندران، فارس و کرمانشاه به اپراتور آسیاتک سپرده شده است. همزمان که کار و ترافیک در جریان است با یک کنده کاری مختصر کار را پیش می برند. برخی از اپراتورها به 300 متر اکتفا نکردند و بر روی دیوارها تجهیزات را برده اند. خرابی ها را به حداقل رسانده اند و امیدواریم بتوانیم عملیات اجرایی را در سال 1402 در تمام استان ها عملیاتی کنیم.
درآمد افزایش تعرفههای شرکت مخابرات صرف فیبرنوری، شبکه انتقال و رفع مشکلات پرسنل شود
زارع پور در ادامه پیرامون افزایش تعرفههای ارتباطات ثابت و لزوم سرمایهگذاری بخشی از این درآمد در زیرساختهای مخابراتی، گفت: توسعه ارتباطات را به شکل دائمی رصـــد می کنیم و با اپراتورها، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و شرکت زیرساخت جلسات هفتگی داریم و پیگیر موضوع هستیم که این اتفاق رقم بخورد. در حوزه ارتباطات روستایی در همین مدت یک سال و نیم، درصد روستاهایی که به اینترنت متصل شده اند را از 80 درصد به حدود 90 درصد رسانده ایم. همکاران ما شبانه روزی مشغولند و در حال تلاش هستند، چراکه ما قول داده ایم تا شهریورماه سال آینده تمام روستاهای بالای 20 خانوار را به شبکه متصل کنیم و هنوز هم نزدیک 3000 روستا باقی مانده است.
وی ادامه داد: در تلاشیم تا همان سرویسی که مردم عزیز در پایتخت دسترسی دارند، مردم عزیز در روستاها هم دسترسی داشته باشند. در حوزه ارتباطات شهری پوشش 4G افزایش چشمگیری داشته است و هزاران سایت جدید نسل چهارم راه اندازی شده و 400 سایت نسل پنجم هم در دهه فجر در سطح کشور رونمایی کردیم که نشان از توسعه ارتباطات در کشور دارد.
زارع پور گفت: در رابطه با شرکت مخابرات ایران نیز غیر از ارتباطات ثابتی که در اختیار مردم قرار می دهد، این شرکت قرار است به شرکت های ارائه دهنده فیبر هم اضافه شود. شرکت مخابرات ارائه دهنده خدمات انتقال به باقی اپراتورها هم است و این اپراتورها به مخابرات وابسته هستند.وی ادامه داد: تعهدی که از شرکت مخابرات گرفته ایم این بوده است که یک سوم مبلغی که از افزایش تعرفه به دست آورده را صرف توسعه لایه دسترسی مبتنی بر فیبر کند. مقرر شده تا 500 هزار مورد در سال را تحت پوشش ارتباطات قرار دهد؛ یعنی با فیبر ارتباطات منازل را پوشش دهد و باید یک سوم درآمد صرف شبکه انتقال کند و یک سوم دیگر را صرف مشکلات درونی شرکت اعم از بازنشسته و شاغل کند.
وزیر ارتباطات تاکید کرد: دو بخش اول تبدیل به الحاقیه پروانه این شرکت شده است و ملزم به انجام این کار است و قول داده اند در سال جاری مخصوصا طی شش ماه اول سال 1402، مشکلات استان های بحرانی در حوزه شبکه انتقال را رفع کنند و در سازمان تنظیم مقررات نیز همکاران این بحث را رصد و پایش می کنند.
تشعشعات دکلهای تلفن همراه در ایران پایینتر از استانداردهای بین المللی است
زارع پور در بخشی دیگر از گفتوگو با ماهنامه نسل چهارم پیرامون مشکلات آنتن دهی مشترکان تلفن همراه در برخی مناطق شهری به دنبال جمع آوری آنتن ها از این مناطق، گفت: اینکه مشکل آنتندهی به شکل عمومی باشد اینگونه نیست، اما قبول داریم در برخی مناطق مشکل آنتن دهی وجود دارد و بعضا قطعی دکلها بر اثر مشکلات اپراتورها با شهرداریها پیش میآید که در حال رفع آن هستیم.
وی ادامه داد: در برخی مناطق مسکونی هم مردم احساس میکنند که نصب آنتن در آن مناطق، مشکلی برای سلامتی شان ایجاد میکند که باید اعلام کنیم همانطور که وظیفه فراهم کردن ارتباطات باکیفیت و پرسرعت برای مردم را داریم، نگران سلامتی آنها هم هستیم و تشعشع دکلهای مخابراتی را به شکل منظم پایش میکنیم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، تاکید کرد: اطمینان خاطر میدهم که تشعشعات دکلهای تلفن همراه در ایران پایینتر از استانداردهای بین المللی است. این تشعشعات به شکل دوره ای بررسی میشود و همکاران رگولاتوری نیز اگر نیاز به بررسی باشد در محل حاضر میشوند و سطح تشعشع را بررسی می کنند، در غیر این صورت اگر همراهی مردم نباشد نمیتوانیم سرویس خوبی ارائه دهیم.
زارع پور در مورد نظارت رگولاتوری بر نحوه ارائه سرویس از سوی اپراتورها با توجه به گزارشهای دورهای هم گفت: رگولاتوری به هیچ عنوان به گزارشهای اپراتورها بسنده نمیکند. داشبوردهای بدون مداخله اپراتورها را به صوت بر خط داریم، رگولاتوری هم با ایستگاههایی که در دست دارد، وضعیت سرویس دهی اپراتورها را به صورت برخط رصد میکند و حتی در مواردی برخی اپراتورها به گزارشات رگولاتوری معترض هستند، پس این سازمان تنها به گزارشات اپراتورها بسنده نمیکند. به شکل شبانه روزی همکاران ما در حال پایش هستند و شماره 195 هم در سراسر کشور در خدمت مردم است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکید کرد: تلاش ما این است که هیچ نقطهای در کشور بدون آنتن نباشد و تمامی شهرها و روستاها و جادههای اصلی کشور هم تحت پوشش شبکه باشند، لذا باید در این زمینه هم فرهنگسازی شود تا مردم هم با ما همکاری کنند.
قطعیهای اینترنت را به حداقل میرسانیم
زارع پور در بخش دیگری از این گفتوگو با ماهنامه نسل چهارم پیرامون قطعیهای اینترنت در سال 1401 که بعضا به دلیل اختلال در شبکه زیرساختی کشور اتفاق افتاد و عدم اطلاع رسانی بهموقع شرکت ارتباطات زیرساخت در خصوص این قطعیها، گفت: داشبوردها و مانیتورهایی در اتاق بنده است که در لحظه وضعیت ارتباطات را مشاهده میکنم و اگر در حد یک صدم لینک هایی در کشور قطع باشد، در لحظه اطلاع رسانی انجام میشود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، ادامه داد: داشبوردهایی برای پایش وضعیت داریم و هیچ قطعی از قبل برنامهریزی شده ای نداشتیم که بخواهیم از قبل اطلاع رسانی کنیم و بحث فنی همیشه بوده است، اما در تلاشیم این قطعیها را به حداقل برسانیم.
وی توضیح داد: هفتههای گذشته تمام لینکهای ما در آذربایجان، ارمنستان و ترکیه به دلیل مشکلاتی که در گرجستان بود، قطع شد و 15 دقیقهای قطعی داشتیم که از سمت جنوب تامین کردیم. بیش از سه برابر مصرف فعلی کاربران، ظرفیت ایجاد کردیم، آن هم از منابع مختلف.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکید کرد: روز اول به مدیرعامل شرکت زیرساخت دستور دادم که تنوع مسیرهای تامین ترافیک کشور را افزایش دهید و فقط به چند کشور و چند شرکت بسنده نکنید. به همکاران عرض کردم اگر از یک اندازهای بیشتر قطعی داشتیم که مردم تحت تاثیر قرار گرفتند، حتما اطلاع رسانی کنید.
زارع پور در همین حال توضیح داد: برخی سایتهای غیرمستند با اخبار نادرست مردم را نگران میکنند که قطعی داشتیم. وظیفه ما تامین ترافیک با کیفیت برای همه مردم است و آنچه که در توان داریم را انجام میدهیم.
پیشرفت پروژه شبکه ملی اطلاعات در دولت سیزدهم از 23 به 60 درصد رسید
زارع پور همچنین پیرامون پیشرفت پروژه شبکه ملی اطلاعات در دولت سیزدهم و دلیل اختلاف آمار پیشرفت این پروژه در پایان دولت دوازدهم با آمار دولت سیزدهم، گفت: اگر رسانه های خرداد 1400 را ملاحظه بفرمایید، از مرکز ملی فضای مجازی مصاحبه ای منتشر شد که اعلام کردند پیشرفت 80 درصدی شبکه ملی اطلاعات مورد تایید ما نیست و 25 درصد مورد تایید است. ما برای اینکه این اتفاق پیش نیاید با مرکز ملی فضای مجازی تکالیف خود را به شاخص تبدیل کردیم و حدود 120 شاخص تدوین کردیم و برای آنها سنجه قابل اندازه گیری مشخص و نحوه اندازه گیری را هم تعیین کردیم.
وی ادامه داد: در همین راستا، جلسات طولانی با دکتر فیروزآبادی، دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی داشتیم و مبتنی بر این شاخصها، هم اکنون ارزیابی میکنیم. اگر این شاخصها در نظر گرفته شود، چه بنده باشم و چه هر شخص دیگری، شاید حدود شش درصد اختلاف داشته باشیم.
زارع پور خاطرنشان کرد: آخرین گزارش ما بهمن ماه 1401 به مرکز ملی ارائه شد که ما 61 درصد اعلام کردیم و آنها 57 درصد را تایید کردند؛ لذا چند درصد ناچیز این اختلاف وجود دارد. در ابتدای دولت سیزدهم پیشرفت پروژه شبکه ملی اطلاعات 23 درصد بر اساس این 120 شاخص اعلام شد و الان هم حدود 60 درصد است و به دنبال این هستیم که به سرعت شبکه ملی اطلاعات را به عنوان زیرساخت اصلی توسعه کشور تمام کنیم.
افزایش سه برابری ظرفیت مراکز تبادل ترافیک کشور در دولت سیزدهم
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه توضیح داد: شبکه ملی اطلاعات، شبکه ای پرسرعت، با کیفیت و امن است که بر بستر آن خدمات متعددی به مردم ارائه میشود. در بحث شبکه ای، پروژه فیبرنوری را داریم که در حال انجام است. راه اندازی قطبهای مراکز داده در زیرساخت های شبکه ملی اطلاعات را داریم که چهار قطب مرکز داده در چهار استان شروع شده و ابتدای کار است و سال 1402 به درصد پیشرفت قابل توجهی خواهد رسید. توسعه مراکز تبادل ترافیک در کشور را در دستور قرار دادیم که ظرفیت آن سه برابر شده و از 6 ترابیت بر ثانیه به 18 ترابیت رسیده است.
زارع پور گفت: توانستیم ترافیک 6.5 ترابیت بر ثانیه در ایام جام جهانی را در داخل مدیریت کنیم که در تاریخ ارتباطات کشور سابقه نداشته است که این حجم از ترافیک تولید شود و بتوانیم آن را مدیریت کنیم که همه با توسعههایی که در دولت سیزدهم اتفاق افتاد، محقق شد.
وی ادامه داد: در بخش خدمات، خدمات دولت الکترونیک بحث پنجره ملی خدمات ملی هوشمند پیشرفت خوبی داشت و 93 درصد دستگاه ها متصل شدند و حدود 40 درصد خدمات دولت از این طریق ارائه میشود و تبدیل به قانون شد تا در سال 1402 به 100 درصد برسد و در ITU نیز به عنوان پروژه برتر شناخته شد.
وی گفت: در حوزه خدمات پایه شبکه ملی اطلاعات به طور مشخص تمرکز ما بر روی حمایت از پیام رسانهای داخلی بود و دیتاسنتر و خدمات را برایشان محیا کردیم و در شرایط ناخواستهای که در حوزه اینترنت پیش آمد، داخلیها توانستند با حمایت وزارت ارتباطات پذیرای نیازهای کاربران باشند.
در دولت سیزدهم به 90 درصد توسعه ارتباطات روستایی رسیدهایم
زارع پور پیرامون میزان توسعه ارتباطات روستایی در دولت سیزدهم، توضیح داد: یکی از کارهای خوبی که در دولت گذشته انجام شد، توسعه ارتباطات روستایی بود، اما آمارهایی که ارائه میشد با واقعیت، متفاوت بود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: به عنوان مثال، یکی از استانها قرار بود جشن 100 درصدی در توسعه ارتباطات روستایی بگیرد که برخی نمایندهها مخالفت کردند؛ چراکه آمار ارائه شده 90 درصد بود، اما آمار واقعی 80 درصد بود.
زارع پور خاطرنشان کرد: ما در این مدت با راه اندازی بیش از 3200 روستای جدید بالای 20 خانوار تازه به 90 درصد توسعه ارتباطات روستایی رسیدهایم. این درصدهای باقیمانده جزو روستاهای سخت و صعب العبور هستند و تامین شبکه انتقال برای آنها کار سختی است، باید به شکل بی سیم چند دکل واسط راه اندازی کنیم تا به این روستاها اینترنت برسانیم و علیرغم تمام این مشکلات همکاران بنده شبانه روزی مشغول هستند که به وعده ما که در سال 1402 هیچ روستای بالای 20 خانواری بدون اینترنت در کشور وجود نداشته باشد، برسیم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با ابراز امیدواری پیرامون تحقق وعده اتصال همه روستاهای بالای 20 خانوار به شبکه ارتباطی تا پایان سال 1402، خاطرنشان کرد که البته قرار است این اتفاق تا شهریورماه بیافتد و تلاش ما هم این است که این وعده تا پایان شهریورماه 1402 محقق شود.
انتهای پیام