مهندس «محمد جابری» مدیرعامل شرکت اتصال صنعت میانه در گفتوگو با خبرنگار ماهنامه نسل چهارم با بیان اینکه آزمایشگاه اینترنت اشیاء در دانشکده پست و مخابرات با سرمایه گذاری شرکت اتصال صنعت میانه (ESM ) در تابستان سال 94 ایجاد و تجهیز شد، گفت: متعاقب آن، واحد تحقیق و توسعه مشترکی تشکیل و در این آزمایشگاه مستقر شد. یکی از مهمترین اهداف این آزمایشگاه ایجاد ارتباط هرچه بیشتر و همگرایی شرکت با بخش دانشگاهی در پی ریزی فعالیتهای دانش بنیان و ایجاد فضای مناسب برای تبادل علمی و تکنولوژیکی در سطح بین المللی بود.
وی افزود: با عضویت دانشکده در ITU و میزبانی دانشکده برای برگزاری دوره اینترنت اشیاء، میتوان گفت که این هدف تا حدود زیادی محقق شده و امیدواریم که ادامه آن را شاهد باشیم. با توجه به حضور شرکت کنندگانی از سایر کشورها در این دوره به نظر بنده امکان خوبی برای اپراتورها و شرکتهای خصوصی، حتی استارت آپها برای معرفی توانمندیها وجود دارد و اگر این فعالیتها سازماندهی شود بدون شک میتواند نتایج خوبی برای شرکتها و نهایتا برای کشور به همراه داشته باشد. به عنوان مثال با تجمیع محصولات و توانمندیهای شرکتها در زمینه های مختلف می توان یک پکیج محصول یا خدمات کامل (مبتنی بر محصولات داخلی) با برند مشترک و بازاریابی حرفه ای ارائه کرد.
تشریح معضل فراگیر شرکت های داخلی
وی با بیان اینکه معضل فراگیر شرکتهای داخلی این است که عموما در یک زمینه تخصصی خوب کار میکنند اما نمی دانند چطور باید محصولات وخدمات را به مشتری ارائه دهند، گفت: به عنوان مثال اپلیکیشن نویس، طراح سخت افزار و یا بسیاری تخصص های دیگر را داریم اما قطعا هیچ یک از این ها نمی توانند محصول یا خدمات جامعی را به بازار مصرف معرفی کنند، اینجا جای خالـــی یک مجموعه ای نمایان میشود، مجموعهای که بتواند این توانمندیها را ترکیب کند و پکیج کامل شده را با زبانی که برای مشتری قابل فهم است ارائه کند و نهایتا محصول وارد بازار شود؛ البته در این اکوسیستم دانشکده مخابرات فقط می تواند نقشی را در یک بخشی و بر اساس وظایف خود ایفا کند و بقیه کارها نیز می تواند در همکاری با سایر شرکتها و سازمانها، مثل اپراتورهای بزرگ مخابراتی و یا سندیکای صنعت مخابرات و ... شکل بگیرد.
لزوم انطباق محصولات داخلی با استانداردهای بین المللی
جابری، استانداردسازی و انطباق محصولات داخلی با استانداردهای بین المللی را از دیگر نکات مهم دانست و عنوان کرد: واقعیت این است که ما نمی توانیم مثل یک جزیره جدای از دنیا کار کنیم، باید همچنان که اصول کاری خودمان را در راستای بومی سازی تعریف می کنیم با نهادها، انجمنها و یا آزمایشگاههای بین المللی نیز ارتباط داشته باشیم و از امکانات و تجربیات آنها استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه رعایت استانداردهای جهانی و کسب تاییدیه های آنها برای حضور در بازارهای جهانی ضروری است و در داخل کشور هم اگرچه ممکن است الزام نباشد ولی به اقبال مشتریان کمک می کند، ادامه داد: عضویت دانشکده در LoRa Alliance اتفاقی بسیار خوب برای کشور عزیزمان و نشان دهنده کار جدی و تلاش مجموعه آزمایشگاه اینترنت اشیاء دانشکده است که جای تقدیر و تشکر دارد.
جابری افزود: گسترش ارتباطات با آزمایشگاههای تایید نمونه هم میتواند یکی دیگر از اقدامات خوب دانشکده باشد و نقش بسزایی در حمایت و کمک به تحقیق، توسعه، طراحی و ساخت محصولات داخلی دارد و بر اساس اطلاعاتی که بنده در اختیار دارم دانشکده در این زمینه نیز اقدامات بسیار خوبی انجام داده و امیدوارم بزودی نتایج آن هم به ثمر بنشیند.
اقدام مثبت دانشکده در طراحی و ساخت کیت آموزشی اینترنت اشیاء
وی با بیان اینکه اقدام دانشکده در طراحی و ساخت کیت آموزشی اینترنت اشیاء در راستای رسالت اصلی دانشکده که آموزش است انجام شده است و می تواند در ترویج این فناوری از طریق تسهیل امر آموزش به دانشجویان، کارشناسان و حتی مدیران کمک بسیار شایانی کند، بیان کرد: همزمانی ارائه این کیت آموزشی که طراحی و ساخت آن به طور کامل در آزمایشگاه اینترنت اشیاء دانشکده انجام شده است، با کارگاه آموزشی ITU در ایران، نشان خوش سلیقگی و اقدام بسیار مثبت و قابل تقدیر است.
جابری ادامه داد: با استفاده از این کیتهای آموزشی می توان زمینه مناسبی برای برقراری همکاریهای آموزشی با کشورهای خارجی که نمایندگان آنها در کارگاه حضور دارند ایجاد کرد و این امر علاوه بر تقویت جایگاه ایران به عنوان هاب آموزشی منطقه، می تواند نقطه شروع خوبی برای تعاملات بعدی و یا حتی صدور خدمات فنی مهندسی از طریق اپراتورها و شرکتهای ایرانی باشد.
نقش ویژه اینترنت اشیاء در اشتغالزایی
جابری در بخشی از سخنان خود با اشاره به اینکه یکی از ویژگیهای فناوری اینترنت اشیاء نقش ویژه آن در تولید اشتغال است که می تواند هم نقش مثبت و در عین حال اگر درست عمل نکنیم نقش منفی داشته باشد، توضیح داد: کارخانه ای را در نظر بگیرید که همه کارهای آن توسط نیروی انسانی به صورت دستی انجام می شود، با مکانیزه شدن فرآیندهای آن ممکن تعداد نیروی انسانی مورد نیاز به یک دهم کاهش یابد و به همین ترتیب بسیاری از کارهای خدماتی با آمدن این فناوری به کلی دگرگون می شوند، اما مساله این است که با ایجاد زیرساختهای لازم بتوانیم فرصتهای جدیدی ایجاد کنیم و نیروی انسانی را با آموزشهای لازم در بخشهای تخصصی جدید بکار گیریم.
وی افزود: طبیعتا اگر بخواهیم متکی به واردات این فناوریها باشیم زیان های جدی متوجه بحث اشتغال می شود و توجه جدی به بومی سازی فناوری اینترنت اشیاء ، اینجا اهمیت خود را نشان می دهد. وی با بیان اینکه از دیگر ویژگیهای این فناوری در ایجاد اشتغال ، ماهیت متفاوت آن با بسیاری از قواعد رایج بازار و سرمایه گذاری است، افزود: در دنیا و همچنین در کشور خودمان می توانیم نمونه هایی از شرکتهای کوچک و تازه تاسیس با سرمایه گذاریهای بسیار کم را ببینیم که فقط از یک ایده خوب شروع شده و در حال حاضر بسیار خوب عمل می کنند؛ البته این ماهیت IT است و در اینترنت اشیاء بسیار پررنگتر هم می شود.
انتهای پیام