امروزه نياز به توجه ويژه براي دستيابي به توسعه بعنوان يك روند تكاملي و پويا در بستر ارتباطات و فناوري اطلاعات كشور امري بديهي است، چرا كه توسعه بدون توجه و برنامه ريزي منجر به توسعه نامتوازن بخش هاي اقتصادي، اجتماعي و اكولوژيكي و همچنين تشديد عدم تعادل استاني و در نتيجه آسيب پذيري و تضعيف وحدت ملي ميشود. افزايش سطح توسعه كشور از همه جهات خصوصا در حوزه ارتباطات موجب تعامل دو سویه حاكميت و مردم مي شود و سبب ارتقاء سطح منزلت كشور از جهت ملي و بين المللي نيز مي گردد.

مهدي غياثي، مشاور معاون امور دولت، مجلس و استانهای وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات در بخش نگاه نو شماره هشتم ماهنامه نسل چهارم افزوده است: به جهت نيل به اهداف اقتصاد مقاومتي و حفظ تعادل و رفع شكاف هاي موجود در بخش فاوا در سطح كشور نياز به برنامه ريزي دقيق، منسجم و كارامد و منطبق با شرايط بومي در استانها مي باشيم.
همچنين با توجه به اينكه موضوع شعار امسال روز جهانی مخابرات «کارآفرینی ICT به منظور تأثیر اجتماعی» مي باشد و کارآفرینان حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، نقش ویژه و مرتبطی در تضمین رشد اقتصادی به شیوه ای پایدار و فراگیر دارند. با  توانايي شکوفا کردن پتانسیلهای ICT برای نوآوران و کارآفرینان جوان و شرکتهای کوچک و متوسط و استارتاپهای نوآورانه و مراکز فناوری براي ایجاد تاثیر طولانی مدت در اقتصاد ملی ، منطقه ای و جهانی، در راستاي توسعه راه‌حل‌های نوآورانه و ICT محور موثرند و البته در اقتصاد دانش بنیان فعلی به عنوان منبع مهم مشاغل جدید، به ویژه برای جوانان شناخته می‌شوند.
بدون ترديد بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز با توجه به نامگذاری سال 1395 به عنوان سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل و نقش ICT در توسعه همه جانبه کشور، از این حوزه برای اشتغالزایی و تولید ثروت ملی استقبال و استفاده بیشتری ميكند.
از اينرو در اين يادداشت به مواردي كه در ايجاد توسعه متوازن و پايدار و رفع برخي شكاف هاي موجود در حوزه اقتصاد فاوا در استانها كمك شاياني ميكند، مي پردازيم :

 یکی از اولویت های دولت توجه حداکثری به مناطق محروم و کمتر توسعه یافته، مناطق مرزی و عشایری است، هدف توسعه متوازن وکاهش شکاف دیجیتالی بین این بخش ها با سایر مناطق توسعه یافته کشور مي باشد .

روستاها یک سرمایه و فرصت براي توسعه خدمات الكترونيك به شمار می روند، وجود زیرساخت های ارتباطی و فناوري اطلاعات در روستاها زمينه را براي رونق و توسعه اقتصادی و شکوفایی  روستا فراهم مي آورد و به توسعه کسب و کارها و اشتغال روستائيان و مهاجرت معكوس كمك خواهد کرد .

مهمترین بحثی که در استان ها مورد نظر است افزایش سهم استان در اقتصاد بخش ict و تحقق  شاخصهاي اقتصاد مقاومتی  بخش در استانها  ميباشد.
 بايد در استان های مختلف بر اساس ظرفيت ها و مزيتهاي نسبي و تواناييها  با توجه به میزان سهم هر کدام در اقتصاد کشور، حضوری موثر در این بخش داشته باشند، لذا مهمترین هدف در استان ها خلق ثروت و حضور موثر در سهم اقتصاد ملی است.

در استان ها دو اقتصاد تولیدی و مصرفی  مد نظر است که استان ها در اقتصاد مصرفی بسیار پررنگ و موثر حضور دارند.

با احتساب خدماتي كه در حوزه تلفن ثابت و اينترنت در استان استفاده مي شود درمي يابيم كه سهم آن استان در مصرف خدمات  ICT  بالا بوده و اقتصاد مصرفي اينگونه خدمات در استان پررنگ و قابل توجه مي باشد.

هدف این است که اقتصاد مقاومتی با ایجاد رابطه مناسب بین اقتصاد مصرفی و تولیدی تحقق یابد. برای رونق اقتصاد تولیدی فضاهای تولید محتوا بايد ارتقا پيدا كند.

با ایجاد کسب و کارهای جدید در استان ها توليد محتوي و خدمات و سرويس هاي ارزش افزوده و نهايتاخلق ثروت در این بخش حاصل شده و با افزايش بهره وري از زير ساختهاي فراهم شده ،شاهد افزايش سطح  رفاه، بهره وری و رونق اقتصادی خواهيم بود. بر اساس گزارشهاي رسمي بين المللي افزایش پهنای باند، باعث افزایش GDP می شود.

زيرساختهاي مورد نياز براي ايجاد نهضت توليد محتوي در 5 محور خلاصه مي شود: 1- توسعه زير ساختهاي شبكه دسترسي به زير ساختهاي ارتباطي و فناوري اطلاعات 2- توسعه خدمات الكترونيك 3- توانمند سازي شركتها و كسب و كارهاي نوپا 4- استفاده حداكثري از ظرفيت شركتهاي شتاب دهنده 5- برپايي نهضت توليد محتوي در استانها .

بايد راه اندازی مراکز شتاب دهنده در استان ها انجام گيرد تا صاحبان ایده به شرکت های دانش بنیان تبدیل شوند و نهایتا سهم استان ها در اقتصاد پر رنگ شود. در استان هایی که صاحبان ایده نیز وجود ندارند بايد ایجاد مراکز توانمندسازی صورت گيرد تا در یک محدوده زمانی، دانشجو و یا فارغ التحصیل به صاحب ایده تبدیل شود. در همین حال مهمترین بحث در استان ها توسعه تولید محتوا و خدمات مي باشد.

در استانها سه محور اصلی مورد نظر است  که زیرساخت، نیروی انسانی و علاقه مندی مورد نیاز است که علاقه مندی مردم در حوزه فاوا با حضور موثر در شبکه های اجتماعی قابل تشخیص است، لذا کشور بازاری با جذابيت  و اندازه بالا در این حوزه به شمار می رود.

ضرورت افزايش سهم اقتصاد فاوا و خصوصا توليد خدمات و ارزش افزوده دراستانها در راستاي تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي ضرورت توجه جدي به استانها را ايجاد نموده است.

صنعت فاوا بعنوان پیشران توسعه و توانمندساز ساير بخش ها است.

براي شركتهاي فعال بخش استاني بازار استان  بازار بسیار مناسبي به شمار می رود و باید از این ظرفیت ها به شکل مطلوب استفاده و در مسیر مناسب هدایت کرد تا تشکیل شبکه های مربی استانی برای آموزش به علاقه مندان کسب و کارها ايجاد شود.

باید تلاش شود تا  اکوسیستم هایی که در تهران شکل گرفته است در سایر شهرها نیز تشکیل شده و توسعه یابد. با تلاش هايي كه صورت ميگيرد، استانداران در جریان فرایند این حوزه قرار گرفته وبا همکاری و ساماندهی و توسعه هاي زير ساختهاي انجام شده توسعه اشتغال و رونق اقتصادی در شهرستان ها محقق خواهد شد.
بايد نگاه به اینترنت به عنوان زیرساخت باشد و تلاش شود تا مهاجرت روستاییان به شهرها کاهش پيدا كند.

زیرساخت های ارتباطی در روستاها باعث رونق و توسعه اقتصادی و شکوفایی روستاها خواهد شد و به توسعه کسب و کارها کمک خواهد کرد.

توليد اپليكيشن موبايل علاوه بر توسعه كسب و كار و اشتغال باعث افزايش رفاه و بهره‌وري نيز مي‌گردد.

يكي از راهكارهاي توسعه اين‌گونه كسب و كارها ايجاد مراكز شتاب دهنده است.

شتاب‌دهنده‌ها با ارائه سرمايه بذري، فضاي كاري، آموزش و مربي‌گري در يك دوره زماني چندماهه با هدف كمك به صاحبان ايده در ايجاد شركت‌هاي نوپاي دانش‌بنيان فعاليت دارند. اين شتاب‌دهنده‌ها در كشورهاي توسعه يافته سونامي رشد كسب و كارهاي مبتني بر تلفن همراه را ايجاد كرده‌اند.به عنوان مثال اپليكيشن‌هاي معروف اينستاگرام درشتابدهنده  Airbnbو Dropbox , Dogwatch در شتاب‌دهنده  ycombinator  شكل گرفته اند. در همين راستا شش شركت خصوصي به‌عنوان شتاب‌دهنده در تهران فعالندكه باعث ايجاد موج كسب و كارهاي نوپا در تهران شده‌اند.

با ايجاد مراكز شتاب دهنده كه منجر به شكل‌گيري شبكه مربيان و سرمايه‌گذاران بومي خواهد شد و همكاري استانداران و روساي دانشگاه‌ها جهت بازديد و آمادگي و حمايت مالي و معنوي از اين مراكز (تخصيص مكان و زيرساخت‌هاي مورد نياز) در استانها و با تعامل‌هاي شركت‌هاي شتاب‌دهنده مستقر در تهران موفقيتهاي چشمگيري حاصل خواهد شد.

انتهای پیام